Siws bröd
Hej!
Här kommer ett brödrecept som jag otroligt nog aldrig hittat i någon bok, men som man bara inte klarar sig utan. Perfekt på bufféter. Ingen utbakning på bord behövs, bara en riktigt rejäl bunke eller gryta att jäsa i!
2dl rågsikt
6 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk salt
Vispa lätt ihop ovanstående ingredienser till en "soppa". Låt stå i 30 min.
Därefter häller man i:
2 dl vetekli/kruskakli
9 dl vetemjöl
ett par msk linfrö
Rör ned kli, frön och mjöl med en träslev, blanda ordentligt, degen blir lösare än vanlig deg.
Låt jäsa under bakduk i 3 timmar.
Nu har degen jäst och blivit jättehög. Ta träsleven och tryck ned kanterna och snurra samtidigt bunken. Brödet ska inte röras i eller dras isär, utan just tryckas ihop utifrån och in mot mitten ett par, tre varv.
Stjälp upp den lösa degen på en plåt med papper. Låt den jäsa i 30 minuter utan bakduk. Sätt samtidigt ugnen på 225 grader.
Sätt in brödet på nedersta falsen. Grädda i ca 25 min, ta ut brödet och knacka på undersidan. Ett distinkt ihåligt "tock-tock" ska höras när det är färdigt.
Brödet kan göras ännu saftigare med nötter/mandlar malda på kvarn.
Eva
Kommentarer
Trackback